Рурална Коалиција ја одржа изборната седница на Собранието

На 05.03.2019 година Рурална Коалиција ја одржа изборната седница на Собранието на организацијата на која што беа присутни 31 делегат од здруженијата/партнери на организацијата. Беше избран и новиот состав на членови на Управниот и Надзорниот одбор, се реизбра извршниот директор на организацијата, а беа исто така усвоени и основните правилници и деловници за работа на организацијата. Се донесе и програмата …

Живка Ѓурчиновска, добитник на признанието за Жена ЗЕМЈОДЕЛКА на ГОДИНАТА

Живка Ѓурчиновска….. жена фармер која доаѓа од гостиварското село, Тумчевиште. Храбра но истовремено и сензуална, практична но и премногу реална, секако и емотивна. Често е пример на жена која зрачи со природна интелигенција, Нејзината смисла за расудување и реалното поимање на работите е навистина инспиративен. Истовремено жена која се вложува многу за да постигне резултати и во земјоделството.посебно во делот …

Весна Јаневска, добитник на признанието за Жена ЗЕМЈОДЕЛКА на ГОДИНАТА

Весна Јаневска….Вистински мајстор за традиционални специјалитети, жена која зрачи со креативност и интелигенција. Храбра и Неуморна, сигурна во себе, исполента со духовитост. Жена со силни вредности и верувања која знае секогаш да го покаже балансот меѓу логичкото размислување и следењето на нејзиното срце. Жена фармер која е вистински пример за останатите. Иницијатор, предводник, лидер на идејата за Рурално Женско Лоби

Вклучувањето на сите локални чинители и директната соработка со граѓанскиот сектор се покажаа како клучни елементи при изработката на квалитетни стратешките документи на локалната самоуправа

Ова беше една од поентите кои што неколку пати беше нагласена во рамките на завршната локална конференција која што на 20 февруари се одржа во општина Старо Нагоричане. На локалната конференција беше презентирана Стратегијата за локален економски развој на општина Старо Нагоричане која што се работеше една година претходно вклучувајчи ги во процесот сите засегнати страни и локални чинители во …

Заврши промотивната кампања и запознавањето на локалното население со содржината…

Заврши промотивната кампања и запознавањето на локалното население со содржината на стратегијата за локален економски развој на општина Старо Нагоричане. Беа посетени сите месни заедници во општината, а локалното население имаше можност да добие примерок од стратегијата на општината, но и преку промотивен материјал да се информира за целите кон чие што достигнување ќе се насочи општината во наредните 5 …

Посетат на саемот Зоотехна во Солун

Над 200 земјоделци со логистичка поддршка на Рурална Коалиција изминатиов викенд имаа можност да го посетат саемот Зоотехна во Солун и да ги видат најновите технологии и достигнувања во растителното и сточарско производство. Дел од изложените производи погледнете ги низ галеријата на фотографии.

Усвоена стратегијата за локален економски развој на општина Старо Нагоричане!

На седницата на Советот на општина Старо Нагоричане одржана во јануари 2019 година на Дневен ред на седницата беше ставена за разгледување и усвојување стратегијата за локален економски развој на општина Старо Нагоричане 2019-2023 година. Истата беше презентирана од страна на тимот на Рурална Коалиција како партнер во изработката на стратегијата, при што истата беше усвоена со консензус, односно без …

Zootechnia во Солун

Ве информираме дека на 02.02.2019 ќe се организира еднодневна посета на саемот за сточарствo Zootechnia во Солун. На саемот посетителите ќе имаат можност да се запознаат со најновите техники и технологиии во делот на сточарското производство, механизација,пчеларство, ветеринарни производи и сл.   Освен саемот, посетителите ќе имаат можност да ги посетат и трговскиот центар Cosmos и IKEA.   Краен рок …

Извршната директорка на Рурална Коалиција, г-а Лилјана Јоноски, дел од работната група во рамките на Советот за соработка…

Извршната директорка на Рурална Коалиција, г-а Лилјана Јоноски, дел од работната група во рамките на Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор, која што работеше на предлог моделот за вклучување на граѓанските организации во пристапните преговори за членство во Европската Унија. Моделот беше презентиран на консултативна средба со над 40 граѓански организации кои укажаа на важноста на утврдување …