Настани: Локалната заедница и општината заеднички ја креираат стратегијата за локален економски развој!

Усвоена стратегијата за локален економски развој на општина Старо Нагоричане!

Учесниците на тркалезната маса во Стaро Нагоричане ја финализираа Стратегијата за локален економски развој

 

Се реализираше и вториот граѓански форум во општина Старо Нагоричане!

Реализиран првиот граѓански форум во рамките на проектот Локалната заедница и општината заеднички ја креираат Стратегијата за локален економски развој!

15/10/2018

Отпочна процесот на креирање на стратегијата за локален економски развој на општината Старо Нагоричане преку одржување на првиот граѓански форум со претставниците на локалната самоуправа. Преку методот на светско кафуле каде што три различни целни групи ќе имаат можност да работат на стратешките цели и приоритети кои што треба да се определат во рамките на општината и да се работи на определување и дефинирање на активностите кои што ќе може да придонесат кон реализацијата на самата стратегија.Read more.

Старо Нагоричане и Рурална коалиција потпишаа Меморандум за соработка

17/08/2018

Градоначалничката на општина Старо Нагоричане, Жаклина Јовановска и извршната директорка на граѓанската организација Рурална Коалиција, Лилјана Јоноски,  денеска потпишаа Меморандум за соработка во рамки на проектот „Локалната заедница и општината заеднички ја креираат стратегијата за Локален Економски Развој“.Read more

 

Потпишана локалната активна платформа во општина Старо Нагоричане!

30/07/2018

30 локални чинители, односно претставници на институциите, општината, земјоделските стопанства, бизнис секторот, туристичките капацитети ја потпишаа локалната активна платформа за економски и рурален развој на општина Старо Нагоричане со која што се обврзуваат дека заеднички ќе учествуваат во процесот на изработка на новата стратегија за локален економски развој на општината.Read more


Одржана втората средба на локалните чинители во општина Старо Нагоричане!

29/05/2018

Втората средба на локалните чинители во општина Старо Нагоричане се одржа во проширен состав, односно беа поканети жителите на општината, земјоделците, претставниците на локалните институции, бизнис секторот. Во присуство на градоначалничката г-ѓата Жаклина Јованоска, присутните ги истакнаа приоритетите кои што според нив треба да влезат како теми за дебата и дискусија при понатамошната работа во фокус групи и креирањето на стратегијата за локален економски развој.Read more


Реализирана првата официјална средба со општина Старо Нагоричане

На 18.04. 2018 година во општина Старо Нагоричане се одржа и првата официјална средба во рамките на проектот Локалната заедница и општината заеднички ја креираат стратегијата за локален економски развој, кој што проект Рурална Коалиција го спроведува во партнерство со општината, а финансиран од АЛДА во рамките на проектот Граѓаните во служба на локалната демократија.Read more